22 Vissen & andere leuke zeedieren om te knutselen

Van vrolijke kogelvissen van papieren bordjes tot haaien, glitter zeesterren, wc rol krabben en dansende kwallen. Wij hebben de mooiste vissen en andere leuke zeedieren om te knutselen voor je op een rij gezet. Er zitten leuke, maar makkelijke knutsels bij voor peuters en kleuters, zoals het stempelen van een vis. Maar ook wat meer uitdagende knutselideeën voor oudere kinderen, zoals het knutselen van graat vissen met rietjes. Genoeg inspiratie dus!

1. Haai van wc rol

Eén van de meest indrukwekkende vissen ter wereld; de grote witte haai. Ook in het klein, gemaakt van wc rol maakt hij best een beetje indruk, vind je ook niet?! Je maakt hem door een wc rol in te pakken met grijs papier. Dan knip je uit beide kanten een driehoek waar je tanden van papier in plakt. Knip de vinnen en staart uit grijs papier en lijm die ook op de wc rol. En geef de haai tot slot een paar (wiebel)ogen.

2. Koraal vissen knutselen van ijsstokjes

Deze koraalvissen zijn super vrolijke dieren en helemaal niet moeilijk om te knutselen. Eerst maak je van 3 ijsstokjes een driehoek en daarna knutsel je er een vis van door hem een gekleurd lijf, mond, staart en vinnen te geven van gekleurd papier. En daarna kun je hem eventueel nog verder opvrolijken met mini pompoms, glitters of pailletten.

3. Krab van een eierdopje

Eierdozen lenen zich ook goed voor het knutselen van zeedieren. Je maakt dit leuke krabbetje van een eierdopje. Lekker simpel; je verft hem rood en dan plak je er van chenilledraad een paar pootjes en knijpers aan, plus een paar wiebelogen.

4. Swingende kwal knutselen

Van deze dansende kwal word ik vrolijk. De ‘zee’ maak je van een papieren gebaksbordje dat je in het midden van de ene naar de andere kant horizontaal inknipt. En door dit gat steek je een ijsstokje waarop je een kwal van papier met tentakels van wol plakt. Door het ijsstokje te bewegen, kun je de kwal laten dansen.

5. Vissen knutselen met vlechtstroken

Met vlechtstroken knutselen deed ik zelf ook nog toen ik klein was. Vooral het vlechtwerk vond ik leuk, want dan ontstonden er van die mooie patronen. Dat inspireerde mij bij het maken van deze vis. In de video laat ik je zien hoe je hem zelf ook kunt maken. En voor het gemak hebben we van het vissenlijf alvast een printable gemaakt. Die kun je hier downloaden.